Forskjell, skole i Norge og USA

10.12.2011 @ 02:15 i Blogg 1 kommentar

Fikk en kommentar fra Mia, som lurte på om jeg kunne skrive om forskjeller fra norsk og amerikansk skole. Det varier jo veldig fra skole til skole hvordan det er,  men kan hvertfall skrive litt om videregående, Kongsberg og High School, Scottsluff. :-))

  • Timeplan

Vi har noe som heter block scheduling, hvor uken er delt opp i red & white days. Så vi har altså kun to forskjellige skoledager, ikke 5 forskjellige som hjemme i Norge. Du velger åtte fag, 4 av de har du på red days, de andre 4 har du på white days. Jeg kaller de good & bad days:-)  Annenhver dag er red og white. Trives egentlig bedre med dette. Skolen her starter 07:55, hjemme 08:30.

  • Lærere

I Norge er lærere.. lærere. Her er de mamma, bestevenn, psykolog, lærer and soo on. Jeg elsker det, for du får virkelig et forhold til læreren din, noe som gjør det enklere for å spørre om hjelp etc., og du trives bedre i timene. Lærerene vet også alt om alle elever og lærere, og flere av de elsker gossip! Haha. Jeg kan sitte gjennom en hel time og utveksle gossip med en av lærerene mine, han ELSKER det, og han vet absolutt ALT. Tror 90% av det jeg vet om de forskjellige elevene på skolen kommer fra nettop denne læreren. En annen lærer har spurt om jeg vil komme og sove over hos hun en helg. Hender også ofte at når du er ute og spiser med venner og støter på en lærer; at h*n slår seg ned sammen med dere.

  • Friminutt

Jeg har 50 minutters storefri her, men kun 5 minutter mellom alle timene. I Norge tror jeg vi hadde 15 minutter mellom hver time, og 20-30 minutters storefri.  5 minutter virker jo kjempelite, men når du blir vandt til det går det helt greit, er jo ikke så mye å gjøre mellom timene uansett, og du har god tid til å komme til de forskjellige klasserommene. I Norge gikk vi gjerne en tur innom kantina, sminket oss, snakket, facebook osv.  Kantinen her stenger klokken 09:00, og lærerene gir deg ikke lov til å gå til kantinta midt i timen, så du går helst først skolen starter. Du har ikke data, og hvertfall ikke tilgang til facebook.
  • Dresscodes

Skolen min her borte er heldigvis ikke så streng på det! La igjen masse klær i Norge fordi jeg trodde jeg ikke kunne bruke de på skolen er borte, angrer!  De ønsker bare så lite hud som mulig; ikke kløft (ingen bryr seg, alle viser kløft ), alt må ha ermer, altså du kan ikke bare gå i singlet, shorts til håndleddet, og ikke hull i bukser (ingen bryr seg så lenge de er små). De har air condition på full guffe uansett, så ingen kommer i shorts på skolen fordi det er alt for kalt. Flere bruker lue og caps, men det varierer fra lærerer til lærer om h*n godtar det.

  • Karakterer

Karakterene her er jo A,B,C,D,F;  F er stryk og A er seks. Det er enklere å få bedre karakterer her, ettersom du gjerne får review sheet før prøve (altså hva du har gått igjennom + hva som mest sansynlig kommer på prøven), og av og til avkrysningsprøver. Avkrysningsprøver er ikke så ofte, og når du først får det kan det faktisk være skikkelig forvirrende!  Og i matte, så har du gloseprøver. Du må kunne matche begreper med definisjon. Du får på forhånd et ark med hvilke begreper du må kunne, så må du skrive definisjonen selv (finnes i boka), og så kan du bruke det på gloseprøva. Med andre ord; garantert en A. Du har også mulighet for å ta prøver på nytt om du ikke er fornøyd med karakteren, eller ta ark som gir deg ekstra credit.

  • School spirit

I Norge har vi ikke school spirit. At all. I starten var jeg også ekstremt skuffet da jeg kom hit, og det føltes egentlig bare som skolen i Norge. Etter å ha vært på kamper, så har jeg skjønt at det er her jeg må gå for å oppleve den. Det er her folk kler seg ut, skriker, og elsker skolen våres. Pep Rally var det også mye school spirit å se. Husker Homecoming, som bare var en ordentlig skuffelse. Ingenting var pyntet, og det føltes virkelig som et dumt event arrangert av skolen. Dere vet, når skolen din hjemme i Norge arrangerer et Halloween party, bare sykt kleint.
  • Hall pass

Hvis du skal et sted mens det er undervisning, må du ha et såkalt hall pass. For eksempel hvis du skal på do. Hver enkel lærer har sitt hall pass, eks en blyant, ordbok, bamse. Vi har sikkerhetsvakter som går rundt på skolen som sjekker at du har det. De sjekker deg ikke så lenge de stoler på deg, så er man trusted, kan man egentlig gjøre ganske mye rart, haha.

 

  • Lekser

MASSE lekser, er alt jeg kan si. De teller også veldig mye av karakteren din, så er viktig å få gjort de. Er ofte quizzer, og ca èn gang i måneden; en stor test med alt du har gjennomgått.

 

  • Klasserom

Hver lærer har sitt eget klasserom. Så hvis en lærer underviser i feks tysk og psykologi, så må du gå til dette klasserommet hver gang du har de to fagene. De fleste klasserommene er også pyntet, luktet osv., ordentlig hjemmekoselig. Feks mattelæreren min har ikke èn vegg hvor du kan se tapet, alt er stappet med motivasjonsquotes, plakater, bilder osv.  De fleste klasserommene er som du ser på film;  pult og stol i ett, på rekke og rad. Alle klasserom her har forresten også whiteboards.  Rich pretty much

  • Undervisning

Det her er helt forskellig fra Norge. Jeg har jo matte da, som går i det samme som i Norge. Men som journalism, en helt utrolig flink lærer, han vet hva som skal til for å motivere elevene sine, setter oss i situasjoner vi aldri har vært i før, får oss til å tenke og innse and so on. I Norge kan jeg tenke meg at vi sitter bak pulten, hører på hva den utrolig lame læreren sier, og kopierer ned det som skrives på tavla, pugging, prøve. I språkfag ser vi film på det språket, oppgaver tl det, gjør grammatikk om til lek, belønning med godteri (alle gjør dette, love iit).  Det virker som at de ikke tar utdanning like alvorlig som i Norge, og det er mer.. lek.

 

Skolen er lek (hvis du gjør det du skal), undervisningen er morsom, og utdanning er et fremmed ord. Skolen er skolen, du kan velge fag du selv vil, og alt blir hva du gjør det til. Jeg elsker skolen her borte; elevene her er faktisk ikke så dumme (eller så skjuler de det), du kan velge fag etter nivå, så dersom du vil ha utfordring velger du et høyere nivå. Elevene her er selv drittlei skolen, mens jeg er supergira.

 

 

Okei, det her tok meg en halvannen time å skrive, nå skal jeg UT!!! Ha en super helg. :):)
1 kommentar

Postet av:

Digger bloggen din! :-)
Dato: 10.12.2011 Tid: 21:56 URL:

Skriv en ny kommentar

hits